Ralf Toevank maakt zowel functioneel als creatief smeedwerk en restaureert daarnaast antieke of versleten voorwerpen en ornamenten. Onder de tabbladen van dit hoofdstuk treft u voorbeelden van zijn werk.

 

Kies je voor smeedwerk, dan kies je voor kwaliteit. Smeedwerk is massief. Smeedwerk is degelijk. Smeedwerk is uniek. En ja, eerlijk handwerk kost meer dan machinewerk. Maar het verschil betaalt zich terug in duurzaamheid, kwaliteit en originaliteit.

Ralf Toevank denkt na, een machine niet. Ralf komt met oplossingen, een machine volgt slechts zijn instellingen. Een smid is meer dan een metaalbewerker!

Bij Smederij Toevank is elke reële maatvoering mogelijk. Dus het maakt niet uit welke breedte uw hek moet overspannen; welke grootte uw buitenlamp moet hebben of welke gehengen aan uw poortdeur of luiken moeten komen. Ralf zorgt dat het past én functioneert. En is het echt lastig, dan komt hij met innovatieve ideeën en technische oplossingen. Net zolang tot het werkt en u blij bent met het resultaat.

Als u uw creativiteit de vrije loop laat en een eigen ontwerp wilt, bijvoorbeeld voor een kandelaar, terraskachel of ornament, dan kan dat ook. Specifieke wensen en een geheel eigen ontwerp zijn mogelijk, ook als er technische oplossingen moeten worden bedacht. Ralf werkt uw schetsen verder uit in een werktekening, vult aan en overlegt. U kunt de realisatie van uw design op de voet volgen.

IJzer roest en smeedijzer doet dat ook. Maar niet als je het door een vakman laat spuiten. Geen flinterdun laagje poedercoat, maar industriële lak die jarenlang houdt en beschermt tegen roest en andere weersinvloeden. Elk smeedwerk is massief en daardoor én door het professioneel spuiten, is er nauwelijks sprake van roest. Vergelijk dat eens met een fabrieksmatig hekwerk of ornament…

Ralf maakt niet alleen nieuwe dingen, hij restaureert ook voorwerpen die u lief zijn en al jarenlang in de familie. Met veel vakkennis en – misschien nog wel belangrijker – hetzelfde respect en waardering als u heeft voor oude materialen of voorwerpen!

Let wel: Het kost een flink aantal uren om te berekenen wat een bepaald werk gaat kosten. Natuurlijk is dat een inschatting van het benodigde materiaal en arbeid, maar ook de kosten van derden moeten worden nagevraagd of op z’n minst ingeschat. Dat is natuurlijk geen enkel probleem als de opdracht wordt verstrekt, maar blijft het bij alleen een prijsopgave, dan worden er onvermijdelijk offertekosten in rekening gebracht.