Peter vroeg Ralf om een kast te maken. Een stevige, want hij moest maar liefst 6.30 m lang worden, ruim een meter hoog en 45 cm diep. Voor houtopslag buiten, met een strak industrieel uiterlijk. Plaatstaal dus. O ja, er moest ook nog ruimte zijn voor een koelkast en apparatuur, dus graag met twee brede deuren en plaats voor stopcontacten. En het zou wel mooi zijn als ie strak tegen de muur kon, dus kan er een uitsparing komen voor die paal daar links in de hoek?

Ralf ging nadenken, rekenen, tekenen, prakkiseren en kwam met een voorstel. Akkoord.

Onderstaande foto’s tonen het proces van tekening tot de kast gereed voor de spuiterij –  een staaltje vakmanschap.

Om een idee te krijgen van wat er voor zo’n kast nodig is: 550 kilogram plaatstaal van vier mm dik, acht zware scharnieren, tien sterke wielen met een kleine decimeter doorsnee, aangelaste kabelogen en oogbouten om het gevaarte van een kleine 600 kg überhaupt van z’n plaats te takelen en op een verlengde dubbelassige aanhanger te tillen. En – niet te vergeten – oude tuinkussens om de kast in te wikkelen voor transportbescherming en als hij in de takels hangt. Dan moet je ook nog eens goede vrienden met een monster-verreiker hebben om de kast op z’n bestemming te krijgen.

Maar...

Wat niet op de foto’s is te zien, is het aantal uren die aan een dergelijke kast worden besteed voordat ie daar zo simpelweg staat. Dat kost – indien aaneengesloten – meerdere dagen, maar ja, je kunt niet aaneengesloten werken omdat er pauzes in de materiaallevering zitten. Dus staat zo’n reus een paar weken als een gigantisch obstakel in je werkplaats. Lastig! Een greep uit de gepleegde handelingen: knippen, kanten, lassen, slijpen, boren, tappen, polijsten, spuiten, stralen, schooperen*, poedercoaten en plaatsen.

* Schooperen, zinkspuiten, vlamspuiten of metalliseren zijn verschillende termen voor hetzelfde proces: het met een spuitpistool thermisch aanbrengen (met een vlam spuiten) van vloeibaar zink op gestraald staal.

En dan… een biertje op de goede afloop!